23 Ocak 2017 Pazartesi

Bilemedik: Belemedik

Çukurova' da sonbahardan kalma rüya gibi ve dolu dolu günübirlik bir tur rotası daha!!! Almanların ayak izlerini takip ederek, heyecan verici bir gün yaşamak mümkün bu coğrafyada. İlk olarak Adana'nın Karaisalı ilçesindeki Varda Köprüsü görenleri kesinlikle büyülüyor. Keskin bir kanyon üzerinde, çelik kafes taş örme tekniği ile inşa edilmiş. Berlin - Bağdat arasındaki doğal ve kültürel kaynakların transferi amacıyla yapılan bir çeşit Alman Politikasının eseri iken; diğer yandan Hicaz yolunu tamamlayan en önemli noktalardan birisidir. Alman Köprüsü olarak bilen bu yapı, Fairyfall filminde bu köprünün kullanılması sebebiyle de son zamanlarda James Bond köprüsü olarak da anılıyor. Bu efsane köprüyü hafızalarımıza kazıdıktan sonra kayalardan oyulmuş tünellerden geçerek son bir kez daha bakabilirsiniz bu muhteşem esere.
Foto 1:Murat UÇAROL/ Varda Köprüsü: Devamında; Mersin’ in Tarsus ilçesine bağlı bir köy konumunda olan, insanların sırf bir fotoğraf çekilebilmek uğruna akın ettiği Gülek Kalesi, nefeslerin kesilmesine sebep oluyor. Ben henüz orada artistik pozlar verecek kadar yürek yemedim ancak sırtım uçuruma dönük poz verebiliyorum fotoğrafta olduğu gibi. Oysa bende oradan, tarihe tanıklık etmiş, Müslüman akıncıların Bizans topraklarına geçmek için kullandığı, Doğu Akdeniz’i İç Anadolu'ya, Ege' ye ve Marmara' ya bağlayan çok özel tek geçit noktası olan Gülek Boğazını seyretmek isterdim. Gülek Kalesi'nin, Gülek Boğazı'nın tarih için önem arz etmesinin yanında; bunlara ismini veren Gülek Köyü de oldukça mühim.
Foto2: Murat UÇAROL/Gülek Kalesi: Son olarak; gelelim bu ayki yazı başlığımız olan Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Belemedik' e! Burayı en sona sakladım çünkü bu rotanın bana göre en can alıcı noktası burası. Çünkü bu bölgedeki hem Varda Köprüsü inşası, Hacıkırı'ndan Belemedik' e, Pozantı' ya kadar uzanan tren hattı, istasyonlar ve kayalardan oyularak yapılan 14,4 km de 37 tünelin inşası için kullanılan şantiye Belemedik' te bulunmaktaydı. Ve son Alman kayıtlara göre; 1918 yılında Alman, Avustralyalı mühendis ve işçilerin ve onları sık sık ziyaret eden ailelerin ve az sayıdaki Türklerin yaşadığı Belemedik' te nüfusun 35000 olduğu tespit edilmiş. Dolayısıyla buraya Hastane, Alman okulu, Alman Kilisesi, sinema, cami, su hattı ve şehrin 1 km dışında genelev inşa edilmiş. Ayrıca, Belemedik' in başka bir önemi ise; Osmanlı İmparatorluğunun, enerji santrali ile sağlanan, 24 saat elektriği olan tek şehri olmasıdır. Birinci Dünya Savaşının kaybedilmesi üzerine, Almanlar 1918 de bölgeyi terk eder ve savaşın sonuçları ile Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, bir avuç Gülekli kahraman köylüden oluşan Kuva- i Milliyeciler tarafından 20 Mayıs 1920 de Fransızlar esir edildi. O dönemde yöre halkının "Alaman Şehri" dedikleri Belemedik' te hala izlerini taşıyor olması Türkiye'nin her yerinden ve bazen de yurtdışından turistlerin akınına uğramasına sebep oluyor. Özellikle sonbahar aylarında muhteşem bir atmosferle tarihi yaşayabilirsiniz.
Foto3: Nesrin AKYÜZ/Belemedik: Merak edenler olabilir yazımın başlığı neden Bilemedik: Belemedik diye. Ya da şehrin adı neden Belemedik. Eskiden adı Karapınar olan bu şehirdeki tünel inşalarından bahsetmiştim. Bir tünel inşası iki uçtan başlayıp ortada buluşulması koşuluyla yapılıyor fakat denk getiremediklerinde Türk işçi ve mühendisler bilemedik, bilemedik diye yakınırken, Almanların yanlış telaffuzuyla şehrin adı Belemedik olarak kalıyor.
Foto4: Nesrin AKYÜZ/Belemedik: Aslında bu tur rotasıyla ilgili çok güzel projelerim var fakat hayata geçirmek için büyüklere ihtiyaç var. Adana - Varda - Belemedik arasında çalışacak ya da sadece Varda- Belemedik arasında çalışan turizm tren seferi yapılsa ne kadar güzel olmaz mıydı? Bölgeye gelen insanlar hem bu harika rotayı daha güzel yaşamış olur hem de unutulmayacak bir anısı olur. Belki bir yerlerde bunu hayata geçirmek isteyen birileri çıkar bu yazımı okuduktan sonra. Neden olmasın? Güzel ülkemin güzel Çukurova Bölgesini keşfetmek için acele edin! Gülcan Akdoğan Profesyonel Turist Rehberi ggulcan80@gmail.com

Hiç yorum yok:

Mavi Yeşil Karadeniz Turu